ni lauk yang akk masak semalam untuk makan tengahari bersama nasi putih jee
teringin lak rasanya nak makan..
so akk pon dengan pantas, menyelongkar dapur carik bahan-bahannya...
yeayyy...jumpa..sib baik bahan2 dia ada...
actually, kerutup ni akk dah masak banyak kali..
atas permintaan En Hasben dan anak2...
sekarang la baru nak upload...
dulu takde blog..
sekarang baru ade..
nak resepi..boleh je...
RESEPI KERUTUP DAGING SEMPOI
Bahan A
1 sk serbuk jintan manis
1 sk serbuk jintan putih
3 sk serbuk ketumbar
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sk serbuk lada hitam
3-4 sb cili kering yang telah dikisar (nak pedas tambah je sukatan tu)
Bahan B
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1/2 sk serbuk kunyit
Bahan C
800 gram daging
2 sb kerisik
1/2 kg santan
1 kpg gula merah
sedikit air asam (optional-kalau ikut resepi asal manis..so akk ubah sikit)
sedikit tomato / cili merah / cili hijau...(ikut suka hati)
Cara-caranya :
1. Kisar bahan B hingga lumat dan tumiskan sampai wangi..
2. Bila dah wangi, masukkan bahan A. Tumis sekejap
3. Pastu masukkan daging. Kacau rata..Biarkan sampai air daging tadi kering.
4. Bila dah kerng dan daging pon dah empuk baru masukkan santan, garam, gula merah, kerisik dan air asam jawa.
5, Bila santan dah pekat dan kering sikit masukkan tomato/cili merah/cili hijau...Tapi akk suka berkuah sikit..baru sedap...ikut selera masing2 yeee..
6. Tadaaaa..siap..boleh makan...
GMBR NYA NMPAK SUNGGUH SELERA KAK... ADUII XSBR NK CUBE NI.... =)
ReplyDeletecuba,jangan tak cuba...:)
ReplyDelete