COKLAT GANACHE
Bahan - bahannya :
1 cawan gula kastor
1 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan butter
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kecuali butter. Kacau dengan whisk supaya tepung dan serbuk koko tak berketul.
2. Panaskan dengan api yang sederhana. Akk guna whisk untuk kacau ganache ni..lagi senang..
3. Kacau sampai pekat.
4. Bila dah pekat baru letak butter. Tutup api..dan kacau sampai butter tu cair sepenuhnya...
5. Boleh topping untuk sebiji kek..Lebih boleh smpan dalam peti sejuk..
Rasanye tak berape manis...kalu letak cooking coklat tu kan manis so akk tukar guna serbuk koko..hasilnya sangat mengkagumkan,,,
Cuba laa....pasti tertawan
yang lain plak..lebih kurang sama..
Bahan-bahannya :
1/2 cawan gula kastor
2 cawan susu coklat Dutch Lady
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan butter
Cara-caranya :
1. Boleh ikut cara membuatnya diatas..sama je..cuma bahan je lain
2. Gula nak buat 1 cawan pon boleh. Tak de masalah....
Trima kasih awk..nk buat coklat ganache mmg memerlukan dark chocolate..tp sya nk buat bnyk sgt..takut xckup pula dark chocolate sya nie..trima kasih awk.. Sekurang-kurangnya ada dark chocolate yg boleh digantikan dgn bhn lain
ReplyDelete