I follow... :)

Sup Tulang Puteri's Oven

hehehe...tajuk je dah poyokan...
Hari Ahad yang lepas En.Hasben ada pergi pasar pagi..biasala itu kerja dia..
membeli ikan ke, daging ke..apa2 la.
kalau suh akk gi beli alamatnye akk beli mende lain...akk tak reti nak beli yang kat pasar ni..kalau kat Tesco/Giant tu reti la..hehehhe
Akk bagi senarai bahan so dia la yang tukang gi beli....
so dah dapat mende2 tu sume..1st mende yang akk kene buat ialah merebus tulang hingga empuk..
dan inilah hasilnya..
pandangan dekat...sedap bila makan panas2...

En. Hasben ni pulak kalau makan sup ni..tabiat dia ni satu..suka makan ngan telur dadar...
tapi percaya tak akk tak reti goreng telur dadar!!!..mesti korang ketawa bila baca n3 ni..
tapi percayalah..bila akk masak je telur dadar..selalu tak mencapai tahap piawaian En. Hasben..
Dia nak akk masak macam kat kedai2 tomyam tu...
akk pernah tanya derang camne derang masak (muka x tahu malu jugak ni)
derang cakap..minyak tu biar betul2 panas, then baru masuk telur tu and garam agak2 je..ok la..
buat la...hmm tak jadik jugak..tapi akk rasa cam dah jadik...(tak mencapai tahap SIRIM En. Hasben)
so dia la yang buat...ehh...jadik la pulak..dan sedap..anak2 sume puji..papanya pandai goreng telur..
ceh!! mama yang masak bagai ni..tak lak orang puji yee...hehehehe

Biasala..akk letak resepi untuk korang cuba,try, test..hohhoho

RESEPI SUP TULANG PUTERI"S OVEN
Bahan-bahannya :
1kg tulang (krang pon takpe)
2 sb rempah sup adabi
1 biji bawang besar (dimayang)
4 ulas bawang putih
1 inci halia (dihiris)
1 inci lengkuas (dihiris)
2 batang serai (di titik)
1 paket sup tulang bunjut  ADABI
1/2 sk serbuk lada hitam (x masuk pon tak pe)
2-3 biji cili padi (Potong 2 atau ketuk sikit)
sedikit kicap manis Kipas Udang
Jus limau kasturi
Air
Serbuk perasa dan garam

Cara-caranya:
1. Basuh tulang bersih2 dan rebus dengan api yang sederhana kuat. 
2. Masukkan halia, lengkuas, serai dan sup bunjut tulang ADABI. Rebus sampai empuk.
3. Ambil kuali letak sedikit sahaja minyak. Goreng bawang yang telah dimayang tadi..Bila dah naik bau baru masuk rempah sup ADABI dan serbuk lada hitam. Kacau jangan sampai hangit.
4. Ambil satu senduk air rebusan tulang,masukkan kedalam kuali tadi. Kacau rata dan tutup api. 
5. Terus masuk dalam periuk yang berisi tulang tadi...make sure tulang tu dah empuk yee...baru masuk
6. Then kuatkan sedikit api..masukkan kicap. Ni kira nak bagi rasa lagi ummphh.. Kacau.
7. Baru masukkan jus limau (kena agak la ye) kena ikut selera memasing, garam dan serbuk perasa..
8. Pastu rasa la apa yang patut..kalau kurang pedas..letakla cilipadi tu byk sikit..kalau kurang rasa letak la garam, kicap dan jus limau tu...



2 comments:

  1. salam kak..saya tau macam mana nak buat telur dadar tu..kak masuk tepung jagung sikit,sikit je..pas tu kicap cair/sos ikan..aji sikit pas tu kacau pakai garpu sekuat hati n lelama sikit kacau tu..goreng minyak banyak n minyak betul2 panas!
    Atau kak guna Knorr secukup rasa.memang kembang n rangup gitu kak..maveles!!

    ReplyDelete
  2. oo ye ke..mekasih ye aisya...nanti akk cuba buat..pastu nanti akk postkan kat rumah akk ni...

    ReplyDelete