I follow... :)

Chocolate Cheese Cake

Ni buah tangan dari akak untuk adik ipar punya pot luck...
hehehe.mesti korang tertanya2 nape nipiskan..
kebetulan nak mengabihkan baki cheese lepas buat si 'merah' tu...lagipun ni kira sample la..
so buatkan la untuk dia..hopefully Nita and the geng suka...
pandangan dari atas..
nampak tak lapisan cheese tu...
dekat sikit...hehehe kelakarkan deko dia...very simple punye deko ni
nyum..nyum..yummie..
 
@@@@@@@@


kat sini akk letak resepi sebab ada yang request.
bukan tak nak bagi ye..tapi sebab sibuk ngan order..
so nak update resepi tu..memang lambat sikit.
ni cheese cake yang paling senang buat.
tak payah nak bakar2 bagai...masuk peti ais je..
hasilnya memang sedap, kalau betul caranya...
so pada yang nak mencuba..baca betul2 resepi dan cara nak buat ok..



RESEPI CHOCOLATE CHEESE CAKE
Bahan A - Base
120g digestive biscuit / apa2 biskut pon boleh (hancurkan)
70g unsalted butter (cairkan)

BAhan B - Lapisan Cheese
250g cheese cream (suhu bilik)
120g gula kastor
170g whipped cream
11/2 sk gelatin
80ml susu segar

BAhan C - Choc Mousse
250ml whipped cream
80g gula kastor
50g serbuk koko
1/2 sk esen vanilla
1 sk gelatin + 6 sb air panas
1/2 sk nescafe

Bahan D - Ganache
170ml whipped cream
30g serbuk koko
80g coklat masakan
30g butter
50g gula kastor


Cara-caranya :
1. Bahan A - BASE : Gaul semua BAHAN A tadi hingga sebati dan tekan pada springform pan yang dah dialas dengan kertas baking. (akk pakai 9') Bila dah padat, masuk dalam peti ais lebih kurang 30min.

2. Bahan B - LAPISAN CHEESE : Pukul cheese dan gula hingga kembang. Masukkan whipped cream dan pukul lagi. 
Mangkuk lain pula, masak gelatin dan susu segar hingga gelatin tu hancur. Api jgn kuat sangat. Bila dah hancur, letak dalam adunan cheese tadi dan pukul sedikit hingga rata. Tuang ke atas base yang dah keras tu. Pastu masukkan dalam peti ais selama 2 jam atau hingga keras.

3.  Bahan C - Mousse : Pukul whiped cream hingga kembang (jangan over beat yee). Masukkan esen vanilla, gula dan serbuk koko. Pukul perlahan dan masukkan gelatin yang di bancuh ngan air panas dengan nescafe. Bla dah rata, Tuang atas lapisan cheese tadi. MAKE SURE lapisan cheese tu keras ye baru tuang Bahan C ni. Sejukkan dalam peti ais selama 11/2 jam.

4. Bahan D - Ganache : Masak semua bahan D secara double boiled hingga ganache jadi pekat. Pastu tuang keatas mousse yang dah keras. Masukkan semula kedalam peti ais hingga betul2 keras, pastu keluarkan dan hiaskan ikut kreativiti masing-masing.











No comments:

Post a Comment