Dulu musim orang sibuk buat macaroon..
sekarang demam PAVLOVA pulak....so akk ni teringin la nk merasakan keenakan Pavlova ni..
ada sesetengah orang tu..kalau boleh ari2 nak Pavlova..
Apa yang sedap sgt ni..
so akk pon mencari la resepi cik Pavlova...dapat...lebih kurang sama je ngan bahan untuk buat macaroon...
dan inilah hasilnya..
-
-
-
-
sekarang demam PAVLOVA pulak....so akk ni teringin la nk merasakan keenakan Pavlova ni..
ada sesetengah orang tu..kalau boleh ari2 nak Pavlova..
Apa yang sedap sgt ni..
so akk pon mencari la resepi cik Pavlova...dapat...lebih kurang sama je ngan bahan untuk buat macaroon...
dan inilah hasilnya..
-
-
-
-
rasanya..sedap..manis..masam2..crunchy kat luar...tersangat lembut didalam..
sepatutnya...kat atas tu letak fresh fruit...
tapi sebab takde..akk letak je fruit koktail tu..sedap je..
pada sesiapa nak mencuba..ni resepinya:
RESEPI PAVLOVA OH! PAVLOVA
Kredit to Nurulaufa98@myresepi
Bahan-bahannya:
8 biji putih telur
300g gula kastor
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil cuka makan
untuk topping
250g whipping cream
30g gula icing
1/2 sudu kecil esen vanila
Buah-buahan seperti strawberry,passionfruit,kiwi,blueberry,pineapple dan sebagainya.
Cara-cara membuatnya:
1. Pastikan mangkuk anda bersih yer.Putar putih telur sampai keluar 'soft
peak',tambah gula kastor sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar
'stiff peaks'.pastikan gula betul2 hancur.masukkan esen vanila, cuka dan
tepung jagung.kacau semuanya.
2. Lukiskan bulatan besar pada baking paper dan sudukan adunan ke
dalamnya.Panaskan oven 180 degree celcius dan tukarkan ke 120 degree
celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan
sejukkan 30 minit.
3. Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.Maniskannya dgn gula dan esen vanila.
4. Sudukan whipping cream keatas pavlova sehingga menutupi atasannya.Hias dengan buah-buahan.
No comments:
Post a Comment