I follow... :)

hmmm...sedapnye pengat tu..


Bila bulan puasa ni...apa yang terlintas, terpandang, tertengok, terjengok...sumenye sedappp...
DUGAANNNNN

otak ni ligat dah pikir nak masak apa..tapi sebelum masak pun kene tanya Sarjan2 kat rumah ni...nak makan apa..yang pasti dessert mesti ada...

so boleh la kita masak dengan senang hati...
tapi tetiba lak tekak ni terasa nak makan pengat labu...
padahal sebelum puasa tu (esok nak puasa tu)..dah buat pun..
tapi tu la...Dugaan diri sendirikan...mula la macam tamak.. semua nak di sediakan....perghhhh...macam la ada tenaga sekawan gajah je gayanye...

tengok labu ada lagi separuh...wah!!! cantik sangat la ni..
apa lagi...cabaran anda bermula sekarang!!!
fefeling masterchef la sangat...hehehhehe

ketang, ketung, keting, kelekung, kelekang.....

tadaa...

dah siap pun dessert akk....peberet nihh..anak akak si Alif memang suka pengat labu ni..tapi kalu pengat pisang..lagikkkkkkkkkk suka..
 


tadaaa....
 
akk buat simple je..tak letak sagu pun sebab anak tak berapa suka...
so inilah hasilnye....sedap sangat...
kuah dia plak..boleh makan dengan roti..pergh..terangkat...

tapi kalau buat bubur durian lagi superb....tak berani lak nak makan bulan2 puasa ni...kebetulan cuaca panas sekarang ni...demam plak karang...

okeyla...itu dessert pertama akk tau..
ada lagi..dessert ke-2 lak...apa lagi creme bluree tu...dessert wajib sekarang ni..Si Alif dan budak tecik tu suka sangat makan...

ni kali ke-3 punya cubaan...dan yang pasti ...akk dah berjaya.....(cakap tu nada macam Nobita tau)

jadikkkkkkkkkk
suka sangat hati sebab kali ni berjaya membuat karamel yang tak rentung..eheheheheh

kalau nak resepi pengat labu akk boleh je...resepi akk tersangat la simplenye...
harap korang suka ekk...

RESEPI PENGAT LABU SESEDAP RASA
resepi asal : sendiri punye

Bahan - bahannye :
1/2 biji labu kuning yang sedang2 saja...
1 kotak santan
Gula merah
Gula perang (gula pasir pun bolehh)
1/2 sk esen vanilla (kalau ada daun pandan pun ok je)
garam
sagu (yang kecil sebesar biji sawi tu)kalau nak letak ke tak letak sukati ekk..

Cara-caranye :
1. Kupas kulit labu tu, dan potong ikut suka..nak potong jadik 2 segi ke, 5 segi ke, nak buat bentuk bintang ke..terpulang pada kreativiti masing2..
2. Basuh labu tadi, dan letak dalam periuk...isi sedikit air..
3. Rebus labu tadi, dalam 5-10 minit...jangan lama sangat..nanti dia lembik sangat dan hancur..tak sedap pulak nak makan..
4. Bila dah sedang2 masaknye, baru letak santan dan tambah sedikit air..
5. Kacau rata. PAstu masukkan gula merah..Ni nak kene agak-agak sendiri la..kalau nak warna pengat tu nampak cantik(tak pucat) letak banyak sikit..ikut suka masing2..
6. Letak esen vanilla. (ni kalu x de daun pandan)..tapi kalau letak esen vanilla..lagi sedap sebenarnye..lagi menyelerakan..
7. Kacau kuah dia..sampai nampak pekat..baru letak gula perang...nak letak gula pasir biasa pun boleh...agak2 la manis nak macamana..tapi kalau akk suka yang manis ala kadar je...
8. Bila dah siap, tutup api dan angkat..Siap untuk dimakan samada panas atau pun sejuk...
8. Letak sikit garam untuk balancekan rasa...(tak letak pun tak pe)

No comments:

Post a Comment