I follow... :)

Cendawan Goreng Sempoi


akak buat ni masa bulan puasa yang lalu..
kalo beli tu tak puas makan
so akak pon buat sediri..
lagik sedap..
Anak akak si Alif tu suka sangat makan cendawan ni...
kalo pegi ke bazar ramadhan tu..itula yang dia suh beli..
mahal lak tu..1 cawan RM 3.00
sekali makan dah habis...geram punya pasal..
lepas bukak pose terus gi ke Giant Nilai..
beli cendawan dan bahan2 lain pastu buat sendiri...
so ni la hasilnya...

taraaa....
puas hati betul...

akk guna resepi sendiri je ni.


RESEPI CENDAWAN GORENG SEMPOI
1 paket cendawan tiram (basuh & koyak kecik2)-tapi akk tak koyak pon
1/2 kotak tepung tempura
1 sb tepung beras (tak letak pon tak pe)
1 sb serbuk kari daging / ikan
1 biji telur
cara2
1. Campur serbuk kari, tepung tempura dan tepung beras bersama.
2. Pukul telur. Celupkan cendawan kedalam telur dan salutkan dengan campuran tepung tadi.
3. Pastikan minyak betul2 panas baru goreng. Guna kaedah 'deepfry'..
4, Goreng sampai nampak kuning keemasan baru angkat dan toskan.
5. Sedap dihidangkan bersama sos cili atau mayonis...

Cuba ye..jgn tak cuba...

No comments:

Post a Comment