I follow... :)

Kek Opera..

hari tu..tak tahu nak buat apa kat rumah...so apa lagi mengodek laptop carik resepi... 

yeayyy..jumpa...mmg dah lama nak buat, cuma masa je takde..
sibuk ngan tempahan la..itu la..ini la...
banyak je keje..(ye ke..????)

bila dah jumpa resepi..apa lagi menyelongkar la bahan2 dia plak..
fuh!!! sib baik ada..klu tak tertangguh lagi la projek 'Opera' nihh..

Memang tak pernah rasa kek ni...tapi feedback yang dapat dalam tenet mengatakan yang rasa kek ni memang sedap dan yummiee....
tu yang gigih nak buat jugak...

tapi untuk permulaan ahkak buat sikit je..sebab nak rasa...
bukan tak boleh beli je 1 slice kat kedai kek..
tapi nak rasa air tangan sendiri yang buat...chewahhh!!

apalagi..dengan gigih..gi la kedapur
dan....

1


2


3


4


5


6


7


.............




.............





..............


TADAAAAAA....

yeayyyyyy....jadikkk
so inila hasilnye...
jamu mata sketttt......
panjangnye hirisan cekelat nihh...
comot banyak..bukan comot sikit..hehehe
kesan potongan yang begitu rakus!!!!
sepatutnya kek ni..kene banyak layer..
tapi sbb ini 1st time..so buat sikit je la....
nampak dalam gambar besar je kan..
kecik je....


 ni gambaran sebenar kek tu...
kredit pada citarasawan...
kek tu sebenarnya banyak tingkat nye..
kita buat setingkat je..
tapi apa2 pun...sedapppp..
dari segi rasa..kek ni moist dan sedap..
sbb kek dia ade campur ngan serbuk badam..pastu layer ngan bc coffee, coklat...so mmg sedap!!!

kek ni tak sampai 1 hari..dah habis...anak2 pon suka..
lega sbb habis, klu tak habis akan ku sedekah kat Tadika Manjaria,,
bagi bebudak makan...atau cikgunya makan..heheheh


sesapa yang nak buat leh cuba resepi ni...

RESEPI KEK OPERA
 Bahan Span Joconde
60 g mentega cair (unsalted)
6 biji putih telur
2 sudu besar gula pasir
2 cawan tepung almond/almond kisar
2 cawan gula aising
6 biji telur(kita just buh kuning telur je)
1/2 cawan tepung serbaguna (kita guna plain flour)


1. Panaskan oven 220 C, alaskan loyang 12 1/2 x 15 1/2 in
2. Pukul putih telur dgn gula pasir hingga gebu
3. Dlm bekas lain, satukan tpg almond, gula aising dan telur...pukul selama 3 min dgn kelajuan sederhana. Masukkan tepung dan gaul sebati
4. Satukan putih telur dlm adunan tadi sikit demi sikit, kemudian tuangkan mentega cair, gaul sebati
5. Tuangkan dlm loyang dan bakar selama 10 minit/hingga masak. Setelah sejuk, potong menjadi 3 keping


Bahan Sirap Kopi
1/2 cawan air
1/3 cawan gula pasir
1 1/2 sudu besar serbuk kopi


1. Satukan kesemua bhn dan didihkan. Biarkan sejuk (kita bancuh je ngan air panas)


Bahan Krim Mentega Kopi
2 sudu besar serbuk kopi segera (3 dlm 1)-kita guna 1 sudu besar serbuk nescaffe
2 sudu besar air panas
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan gula
1/4 cawan air
1/2 sudu kecil esen vanilla
200 g mentega (unsalted)


1. Satukan serbuk kopi segera dgn air panas. Ketepikan
2. Dlm bekas lain pukul telur dan kuning telur hingga gebu. Ketepikan
3. Dlm periuk satukan gula, air dan esen vanilla dan didihkan. Sejukkan
4. Tuangkan adunan no. 3 dlm adunan no. 2. Pukul dgn kelajuan sederhana selama 5 min
5. Pukul mentega dlm satu bekas yg lain
6. Satukan kesemua bhn dan pukul hingga gebu. Masukkan dlm bekas, tutup dan masukkan dlm peti sejuk


Bahan Ganache
240 g coklat masakan (cincang kasar)
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan heavy cream
60 g mentega (unsalted)


1. Didihkan susu dan heavy cream, angkat lalu masukkan coklat...kacau sebati
2. Pukul mentega hingga gebu dan masukkan dlm adunan coklat. Masuk dlm peti sejuk


Bahan Glaze Coklat
115 g mentega (unsalted)
150 g coklat masakan


1. Satukan kedua2nya dan cairkan secara double boiler


Cara Menyusun Lapisan Kek 
1. Lapikkan papan kek ngan kertas surih
2. Letak selapis joconde, sapukan sirap kopi diikuti krim mentega. Sejukkan 10 minit
3. Lapiskan lagi joconde, sirap kopi, diikuti dgn ganache dan kemudian mentega krim
4. Di atasnya letak jaconde, sirap kopi kemudian sejukkan 10 min lagi
5. Sapukan pula krim mentega dan ganache, sejukkan lagi 10 min
6. Akhir sekali sapukan dgn glaze coklat, sejukkan semula sebelum dihidangkan.....


cuba tau..jangan tak cuba...


No comments:

Post a Comment