ni namanya dumpling...
bukan karipap ye..
sesiapa yang penah makan ni mesti tahu
betapa sedapnya dumpling ni...
pada yang suka la...
dumpling ni ada 2 cara nak masak...
satu kita goreng...dan satu lagi kita rebus..
tapi akk lebih suka yang goreng...
yang rebus ni kureng sikit...
okeyyy..dumpling ni akk dah buat lama..
tapi tak berkesempatan nak hapdet..
maklumla...bizi mengedot cik apam...
tu yang blog akak ni tak berhapdet lama..
bukan lupa ye.
banyak lagi hasil masakan yang akk dah buat..
kira sekarang ni tengah 'Q' la...
hehehe.macam la rajin masak ye..si Puteri's Oven nii...
ehh..dari akk berceloteh kat sini panjang lebar...jom kita gi try buat dumpling...
senang je..
RESEPI DUMPLING KETAM PUTERI'S OVEN
Bahan A - Untuk kulit
Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
Air ( yang ni kene agak2 je)
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit (untuk pewarna...tak letak pon tak pe..polis tak tangkap pon)
Bahan B - Inti
150 gm isi udang / ketam (cincang halus)
25 gm lobak merah (cincang halus)
sedikit daun bawang (cincang halus)
2 Ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit daun bawang (cincang halus)
2 Ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit lada sulah
Sedikit tepung jagung (campur ngan sedikit air)
1 sb sos tiram
1 tsp minyak bijan
Sedikit tepung jagung (campur ngan sedikit air)
1 sb sos tiram
1 tsp minyak bijan
sedikit minyak masak untuk menumis
Cara membuatnya :
Cara membuatnya :
Bahan A : Kulit
1. Campurkan garam dan kunyit. Gaul rata.
2. Pastu masukkan air sedikit demi sedikit sampai jadi doh (tak melekit kat tangan)
3. Rehatkan dalam 15minit pastu baru bulatkan jadi bebola kecil. Ni agak2 la..kalau nak besar boleh je.
4. Pastu canaikan doh tadi. Tebal sikit je dari kulit popia..
5. Buat sampai habis.
Bahan B : Inti
6. Tumiskan bawang putih sampai naik bau wangi.
7. Masukkan isi ketam / udang tadi dan kacau rata. Masukkan sos tiram dan lobak merah.
8. Masukkan pula garam, lada sulah dan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau rata.
9. Akhir sekali baru masukkan daun bawang dan minyak bijan. Gaul rata. Pastu biar sejuk.
7. Masukkan isi ketam / udang tadi dan kacau rata. Masukkan sos tiram dan lobak merah.
8. Masukkan pula garam, lada sulah dan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau rata.
9. Akhir sekali baru masukkan daun bawang dan minyak bijan. Gaul rata. Pastu biar sejuk.
10.Isikan inti ditengah kulit dumpling yang dah di canai tadi dan sapukan sedikit air / telur putih di keliling inti. Lipat macam nak buat karipap tu.
11.Buat sampai habis.
12.Goreng dumpling dalam minyak penuh sampai kekuningan dan toskan.
12.Goreng dumpling dalam minyak penuh sampai kekuningan dan toskan.
13.Boleh dimakan bersama mayonis atau sos cili.
No comments:
Post a Comment