I follow... :)

Devil's Food Chocolate Cake ( tak de nama lain ke??)

kannnnnnnnnnnnnnnn.....
tak de nama lain ke...

hari tu masa tengah meronda2 tetiba hati ni terpaut ngan rupa kek ni kat dapur kat ita masam manis tu...

wahhhh...tengok je meleleh jap air liur....
biasa la..sesiapa yang biasa selalu jenguk dapur kak ita ni akan terliur melihat gambar2 kek atau masakan yang dia buat...

so tanya la anak2...nak try tak kek ni??? sbb apa2 kek yang ahkak buat kene tanya ngan anak2 sbb kalo tak kene ngan tekak derang ni..alamatnye harus ku sedekahkan kepada anak2 kat Tadika Manjaria tu..

so,,,bila derang tgk gambar kek kak ita tu..terus je

'Mama NAKKKKKKK...mama buat sekarang tau'

(hamboi2..senang je korang mengorder nak sekarang kan)

'Tapi kenapa ekk nama kek tu ade Devil's mama?'

ahkak pon jawab...
'hurmm..ntah la mungkin nak bagi lagi sedap kot'
hahaha pandai2 je kan

. Ahkak pon dengan pantas tengok la resepi dia..dan dengan lenggang kangkong gi dapur tenguk bahan2 dia...ada takk..

Fuhhhh!!! 
Nasib baik ada...so apa lagi..ahkak dengan pantas terus la buat...

setelah bertungkus lumus kat dapur,
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

inilah hasilnye

selamat menjamu mata ye..kengkawan... :)



rasanye...mabelessssssssssssssss

terima kasih pada kak ita masam manis


ni resepinye..kopipes terus dari blog kak ita masam manis

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : Yatie

Bahan Kek Coklat - A
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam

Cara-caranye
1. Panaskan oven pada suhu 170c (ikut kesesuaian oven korang ye)
2. Sediakan loyang ukuran 9 inc.
3. Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.(tak buat pon sapu butter kat sekeliling loyang...degil)
4. Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
5. Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
6. Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
7. Terakhir masukkan vanili estract (letak esen vanila pon boleh)
8. Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting - B
125gm Philadelphia cream cheese (kita pakai Tatura jekkk)
60gm mentega (kita pakai yang salted)
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak (tak letak pon)
1 sudu kecil jus daripada lemon


Cara-caranye:-
1. Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache - C

100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam  (tak letak pon)

Cara-caranye:-
1. Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & kacau rata. Bila semua sudah cair,  Angkat dan sejukkan.

Cara-Cara Melapis Kek
1. Tunggu kek benar-benar sejuk.Kek ni tak payang nak potong 2 - 3 bahagian.
2. Tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan.
3. Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
4. Tuangkan ganache coklat atasnya dan korang hiaskan kek mengikut kreativiti.
5. Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras


atau




kalau nak buat macam ahkak buat bulat tu...just cari cutter bulat atau penutup botol ke, atau apa2 je just tekap je atas kek tadi..


kek tu nipis sikit sbb akk buat setengah adunan dari resepi kat atas tuh...biasala nak testing dulu...



sudahnye tak cukup la plak...so terpaksa la buat lagi kek ni...
sbb anak2 komplen mama buat sikit sgt..kedelut betul la mama ni...
aduhhh...sakit telinga jap anak komplen cam tu...tak pe...nanti mama buat byk2 korang makan sampai tertonggeng yekkk!!! hehehhehe

so korang kene cuba tau....rugi tak cuba...huhuhuhu














No comments:

Post a Comment