Hehehehe..
kehabisan idea memasak..
selalunye memang camtu..sampai dah habis idea nak masak apa
last2 try buat lempeng kelapa..
kebetulan pulak..(asyik kebetulan jekkkk)
Kelapa kering memang ade stok...
kelapa kering ni akk buat sebab kekadang nak keluar membeli tu malas..
lagipun kena fikir petrol lagi
(almaklum la petrol sekarang pon dah makin mahal)
so beli la kelapa parut tu banyak2..
pastu goreng tanpa minyak..
sampai dia kekuningan...
pastu sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
dan masukkan dalam peti ais..
Insyaallah akan tahan lama..
buat ni masa nak makan petang2...
asyik cekodok je...anak2 pun jemu...
ni la hasil lempeng ku yang tak seberapa tuu
buatnye dah lama..sekarang baru nak hapdet
pasal internet ni kadang kala dia 'weng' sikit..
memang sedap di makan panas2..
jemput makan semua...
LEMPENG KELAPA
sumber : dari ibuku sendiri...
Bahan-bahannya :
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa
sedikit gula
sedikit garam
air secukupnya
butter
Cara-caranya :
1. Gaulkan semua bahan kering, pastu masukkan air sedikit demi sedikit untuk hasil yang diperlukan.
2. Panaskan pan 'non stick' atau kuali ke. Oleskan sedikit butter dan tuangkan satu atau dua senduk ke dalam pan tadi.
3. Lenggangkan kuali atau pan tadi supaya dia rata.
4. Masak hingga kekuningan dan angkat.
Sedap dihidangkan bersama syrup mapel atau sambal ikan bilis.
No comments:
Post a Comment