I follow... :)

Sakit Perut Ku..

selingan sikittt...
muka orang sakit perut..siann manja mama..
air mata tu yang mahalll... hehehe....
yeayyyyy...
perut saya da ok mama..wekkkkkk
budak tecit ni berumur 6 bulan
next month 7 bulan...huhu da besar sudahhh.
kalau boleh nak suh dia jadik baby kecik sampai bila2...
tak puas lagi nak bermain dengan baby....

iskk..apa la yang ko merepekkkk meraaaban ni.
hahahah..nama pon selingan..

Apam Polka Dot

APAM 'LALY BIRD' LAGIKKK
cantik tak....???? sayang kan nak makan...
ni baru sebahagian apam laly bird kuu...
yang lain tgh kukus lagikk..kastemer nak amik malam kang...
sib baik order sikit..kalau order byk pastu nak cepat..
jawapnye..ade yang tertonggeng kat dapurr...
akak la tu...
mana nak layan baby lagikk...
ni versi dot-dot plak....
cantik tak dot-dot dia...

Apam Polka Dot

apam polka dot lagi atau apam dot dot...sama je sebenarnye..
order dari Intan Taman Semarak...
tengkiu ye Intan...kalau sedap leh order lagikkkk.
ade lagi gambarnye..nanti akk upload lagikkk
apam polkadot campur dengan apam 'laly bird'..
filling coklat, blueberry, stoberi, oren...

Rasanye sheydap dan tak berapa manis..
lembut dan gebu..tak payah simpan dalam 'esbok'
tapi kalau nak sedap..panaskan balik..kalu tak de kukus..
letak dalam periuk nasik tuu..
ala..masa masak nasik tu kan..bila nasik tu da masak
letak je atas nasik.dan tutup jap lam beberapa minit..pastu angkat dan NGAPP...
senangkan....

Kek Coklat

 
  
kek cekelat moist..akk tumpang letak kat kedai orang..
tu yang berpotong2 tu...

cantik tak deko dia..
hahaha..carca marba je kan..

anyway..akak akan cuba sedaya upaya menghasilkan yang terbaik...
harap anda semua leh support ahkak ni ye...

nak keje beso..belajar tak tinggi mana...sian akak kan...
so akak rasa skill akak lebih kearah ini..

apa salah nya terus je kan..kan..kan..

Kek Coklat

kek coklat lagikkkkk...
order dari KSE laman Jasmin..
untuk makan2 je..
terima kasih la sebb meng'order' dari ahkak ni..

Apam Polka Dot

APAM 'LALY BIRD'
ni antara apam yang di tempah oleh kastemer..
dia tempah apam polka dot..
tapi saje je buat corak 'laly bird' (ni anak akk yang bagi nama)
kiut kan...rasa sama je..cuma corak je lain...

Apam Polka Dot

  
sebahagian apam polka dot yang di order kastemer..
Rohana dari Nilai Perdana..terima kasih ye..(50pcs)
Kak Ida dari Enstek..terima kasih (100 pcs)
repeat order the next day Kak Ida (200pcs)
terima kasih banyak2...

sebarang komen dari anda semua amat saya hargai..at least akk boleh mengimprovekan lagi
skill ku ini....


Blueberry Cheese Cake

 
  
tempahan dari nurul..Kota Warisan..
untuk sepupu dia yang nak kawin..
Terima kasih ye nurul order ngan akk..
siap bagi duit lagi kat baby akk...
terima kasih banyak2..harapan akk agar rezeki Nurul bertambah2 lagi la yekkkk
kesian dia nak datang ke rumah siap sesat lagik..
takpe..sesat kat dalam KSE senang carikk...
jangan serik ye datang ke umah akk nanti...

Kerutup Daging Sempoi..


ni lauk yang akk masak semalam untuk makan tengahari bersama nasi putih jee
teringin lak rasanya nak makan..
so akk pon dengan pantas, menyelongkar dapur carik bahan-bahannya...
yeayyy...jumpa..sib baik bahan2 dia ada...

-->
actually, kerutup ni akk dah masak banyak kali..
atas permintaan En Hasben dan anak2...
sekarang la baru nak upload...
dulu takde blog..
sekarang baru ade..
nak resepi..boleh je...

-->

RESEPI KERUTUP DAGING SEMPOI
Bahan A
1 sk serbuk jintan manis
1 sk serbuk jintan putih
3 sk serbuk ketumbar
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sk serbuk lada hitam
3-4 sb cili kering yang telah dikisar (nak pedas tambah je sukatan tu)

Bahan B
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
2 btg serai
1/2 sk serbuk kunyit


Bahan C
800 gram daging
2 sb kerisik
1/2 kg santan
1 kpg gula merah
sedikit air asam (optional-kalau ikut resepi asal manis..so akk ubah sikit)
sedikit tomato / cili merah / cili hijau...(ikut suka hati)


Cara-caranya :
1. Kisar bahan B hingga lumat dan tumiskan sampai wangi..
2. Bila dah wangi, masukkan bahan A. Tumis sekejap
3. Pastu masukkan daging. Kacau rata..Biarkan sampai air daging tadi kering.
4. Bila dah kerng dan daging pon dah empuk baru masukkan santan, garam, gula merah, kerisik dan air asam  jawa.
5, Bila santan dah pekat dan kering sikit masukkan tomato/cili merah/cili hijau...Tapi akk suka berkuah sikit..baru sedap...ikut selera masing2 yeee..
6. Tadaaaa..siap..boleh makan...

Oh Amirul...

lepas habis masak tadi..bukak la fb tengok KR...
tetiba mata ni terpandang satu atrikel tentang sayur 
dari rakan KR iaitu kak Fauziah Abd Samad atau lebih di kenali sebagai Kak Jee..
ni blog dia..Dapur Kak Jee
seronok gak baca atrikel dia tentang sayur tu..
tapi..malangnye..apa yang kak Jee suh praktis..
dah dibuat oleh akk sebelum kak Jee kuarkan artikel ni..
akk mempunyai satu masalah yang sangat besar..
tentang anak yang tak mahu makan sayur dan terlalu memilih...
aduhh..memang pening...
Muhammad Amirul Ashraf ni umur 9 tahun...
mesti orang ingat anak akk badan sesedap rasa..
sebab mama dia suka masak..tapi ...
hakikatnya anak akk ni kurus sesangat...
berat badannye cuma 20kg!!!..
dan tinggi kurang pasti plak..hehhe nanti akk ukur yee..
ala anak akk yang suka makan tiramisu tu..
dia ni kalau sayur tu pada pandangan dia adalah satu bende
yang menggelikan, memualkan dan memacam lagi...
bukan tak ajar dari kecil ..mmg sayur tu menu utama..
tapi bila dah sekolah ni..lain plak..
penah la sayur tu akk hias cantik2 dalam pinggan..
buat bentuk muka la, bintang la dalam pinggan
dengan niat nak bagi dia selera makan..
tapi dia cuma cakap..wah!!! mama cantiknya mama buat..pandaila mama...
nak kata tak nasihat..dah berbuih2 mulut ni...kalau paksa lagi teruk..
dia muntahkan habis semua..
potong halus2 lagila...kadang sampai dah tak nampak sayur pon dia boleh tahu..
kalau bawang..lagi la...kalau boleh dia suh masak jgn letak bawang bagai..
macamana tu...pening..pening...
kalau buat kek...hanya tiramisu sahaja yang da makan..
kalau kek lain..atau puding ke....
abang dan papa dia je yang makan....
vitamin, susu apa lagi..cakap apa brand yang tak pernah akk beli..
tak jalan jugak...
habihh..camne nak rungkaikan masalah yang akk yang begitu MISTERI ini..



Biskut Raya

JEM NENAS PUTERI'S OVEN


jem nenas ni akak buat sendiri tauu..
bukan pinjam gambar pakcik gugel..
selalunya kalau beli..dia rasa manis yang melampau..
dan tersangat la MAHAL..
so akak memulakan cabaran 
dengan membuat jem nenas sendiri..

akak penah tengok mak akak yang buat...
so ingat2 lupa la jugak.
maklumla ...masa tu akak masih anak dara gitewww...
so dah lama sangat...
dengan penuh tawakal akk pun mencuba...
dan akhirnya...
TARAAAAAAA.......yeayyyy BERJAYA..
jadik jugak jem nenas ku..
cantikkan warna dia..kuning keemasan lagikk...
boleh buah kuih tart.......
ada setangah org suka buat sampai hitam..
ikut suka tuan empunya jem macamana derang nak buat..
yang penting sedap dan tak manis yang melampau

nak tau cara membuatnya
akak akan hapdetkan kelak yee...
sabar..tenet ni kekadang bengong sikit
dalam 2-3 hari down pulak..
geram je rasa...dah la 'berukbeng' ke , P1 ke 
atau sewaktu dengannya tak de...
so sibukkan dirila buat sample kuih raya..
nanti akk akan upload lagi gambar
kuih raya yang dah akak buat...

-xoxo-

Biskut Raya

 CRYSTAL BALL

BISKUT ICE-CREAM
ni baru je sebahagian kuih raya akk..
akan di hapdetkan nanti...
bersama-sama resepi..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
seperti yang telah dijanjikan..ni resepi biskut crystal ball tu..

RESEPI BISKUT CRYSTAL BALL
Bahan - bahan :
125 gram tepung gandum
63 gram gula halus
63 gram minyak sapi
coklat cip/kacang tanah / kacang hazel (ni idea sendiri)
pewarna merah, biru, hijau (ikut suka hati)
sedikit gula halus untuk hiasan

Cara-cara membuatnya :
1. Gaul semua bahan hingga jadi doh...Bila dah jadi doh, bahagkan kepada 3-4 bahagian
2. Warnakan ikut warna kegemaran..
3. Bila dah warnakan, uli doh tadi bentuk memanjang..pastikan sama panjang ye..
4. Pastu satukan doh-doh tadi. Biar melekat antara satu sama lain. Teknik ni lagi cepat berbanding cubit sikit2 doh tu...leceh..
5. Potong ikut nak besar mana..pastu bulatkan...Tekan kat tengah2 dah masukkan inti (kacang/coklat cip) atau  tak nak letak pon tak pe..
6. Ulang semua step sampai habis adunan tadi..dan bakar sampai masak..Akk bakar guna suhu 175 darjah selama 20 minit...ikut oven masing2..
7. Bila dah masak..tunggu sampai biskut ni sejuk sikit baru golekkan atas gula halus..kalau golek terus masa panas, alamat cair la gula tu...
8. Senangkan..Yang pasi memang sedap...







Chocolate Indulgence

Abaikan rupa kek yang kurang kemas itu ekk...
buat da lama..sekarang baru nak upload dalam blogzz..
biasa la..amatur yang buat..potong kek pon tak sama rata..
janji rasanye sedap...
beli kat sekeret resepi..mahal sangat sepotong
so akak pon carik la resepi...jumpa terus buat...


nak resepi??? boleh jeee...Tapi kene baca betul2 dan pahamkan cara2 nye dulu..
nak buat kek ni kene bersabar dan berselawat banyak kali....
moga2 usaha kita ni berjaya..AMINNNN


RESEPI CHOCOLATE INDULGENCE
Coklat Chiffon
Bahan A
30 gram serbuk koko (larutkan dengan 120ml air suam)
4 biji kuning telur
100 gram gula kastor
130 gram tepung kek
1 sk soda bikabonat
60ml minyak jagung
1 sk ese vanilla

Bahan B
4 biji putih telur
60 gram gula kastor
1/4 sk cream of tartar

Cara-caranya :
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah.
2. Satukan bahan A dan pukul (high speed) sampai kembang
3. Mangkuk lain, bahan B pukul (high speed) sampai kental. (kalau terbalikkan mangkuk tak jatuh)
4. Satukan bahan A dan B secara kaup balik menggunakan senduk kayu/plastik saje.
5. Masukkan dalam loyang 9' yang telah dilengserkan tapaknye saje dan bakar selama 40 minit. Akk guna ap bawah sahaja.
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan loyang tadi atas redai. biar sampai sejuk, baru keluarkan dari loyang...

Filling : Mousse Coklat Hitam
200 gram coklat msakan hitam
2 biji kuning telur (pukul sikit)
2 biji putih telur (pukul sampai bertanduk)
60 gram gula kastor
1/2 sb butter
250ml Anchor whipping cream tawar (pukul sampi kental)
11/2 sb gelatin
50ml air

cara-caranya :
1. Rendamkan gelatin dengan air sampai kembang. Bila dah kembang, cairkan secara double boiler hingga larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat hitam (double boiler), bila dah cair masuk telur, butter dan gelatin.
3. Dalam mangkuk lain, putih telur dan gula di pukul hingga bertanduk, dan masukkan kedalam adunan coklat yang masih panas tadi secara kaup balik, kemudian masukkan whipping cream yang telah dipukul kental. Kaup balik hingga rata.
4. Masukkan dalam peti sejuk beku selama 4 jam. Pastu keluarkan, pukul guna high speed hingga kental (bertanduk)


Filling : Mousse Coklat Putih
200 gram coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 biji kung telur (pukul sikit)
2 biji putih telur (pukul sampai bertanduk)
60 gram gula kastor
250ml Anchor whipping cream tawar (pukul sampi kental)
2 sb gelatin
50ml air

cara-caranya :
1. Rendamkan gelatin dengan air sampai kembang. Bila dah kembang, cairkan secara double boiler hingga larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat putih (double boiler), bila dah cair masuk telur dan gelatin.
3. Dalam mangkuk lain, putih telur dan gula di pukul hingga bertanduk, dan masukkan kedalam adunan coklat yang masih panas tadi secara kaup balik, kemudian masukkan susu dan  whipping cream yang telah dipukul kental. Kaup balik hingga rata.
4. Masukkan dalam peti sejuk beku selama 4 jam. Pastu keluarkan, pukul guna high speed hingga kental (bertanduk)


Topping Coklat Ganache
350 gram coklat masakan hitam
150 ml whipping cream (tawar)
1 sb butter cair

cara-caranya :
1. Masak secara double boiler, panaskan whipping cream hingga berbuih kat tepi periuk tu.
2. Masukkan coklat dan butter cair dan kacau sampai cair dan tuang atas kek tadi.

Tips:
Kalau nak piping coklat ganache atas kek, sejukkan dulu ganache ni dalam peti sejuk selama 4 jam.(bukan tempat beku yee) Pastu keluarkan dan kacau dengan hand whisk hingga rata pastu masukkan dalam piping bag bersama nozzle pilihan dan pipekan diatas kek ikut kreativiti sendiri.



Cara-cara nak buat lapisan :
1. Keluarkan kek chiffon yang sejuk tadi tadi acuan. Potong 4 bahagian
2. Lapisan pertama : Guna loose base tin 9' : Letak kek sebagai dasar. Pastu tuang mousse coklat putih diatas dan ratakan
2. Lapisa kedua : Letak kek atas mousse putih tadi, pastu tuangkan pulak mousse hitam atas lapisan kek ke-2 dan ratakan
3. Lapisan ke-3 : Letak kek atas mousse hitam tadi, pastu tuang pulak mousse putih diatas lapisan kek-3 dan ratakan
4. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Pastu keluarkan dari kek dari acuan tadi.
5. Sapu tipis baki mousse hitam seluruh kek, pastu masuk peti ais selama 4 jam.
6. Keluarkan dari peri sejuk. Letak atas redai kek dan tuang coklat ganache atas kek tadi.
7. Biar ganache tu mengeras baru hias.
8. Kalau nak potong kek, rendam pisau dalam air panas, lap pastu potong.


haaa kan dah siap..kerjanya memang remeh sikit tapi hasilnya....SUPERB...

Edward Cullen

  
selingan sikitttt....
ni kucing kesayangan kami sekeluarga..
nama nya Edward Cullen..
hahha gara-gara cite vampire omputih tuuu...ni la jadik nye.
keje nye suka menyepahkan rumah..
yang gambar kat atas tu hasil keje dia yang berseni la kekonon...
hari2 nak kene sapu dan vacuum...
grrrrrrr..memang geram gak kadang2..
tapi tgk gelagat dia terlompat-lompat main ngan roti tu...
hilang tension jap..
Edward ni suka makan roti dan ikan rebus jekk..keropok2 ni dia cium je..
belagak tull...
sebenarnya ade sekor lagi namanya PAUL..tapi umur dia tak panjang..
mati kene AIDS..jangan tak percaya...tapi dia tak berjangkit pada manusia..
dah refer pada doktor veterinar..lain la kalau kita membuat hubungan terlarang dengan haiwan tu..
iskkk..ada ke???
so semenjak si Edward ni keseorangan dia jadik manja sesangat dengan kami semua...
kalu tak..jangan harap la nak dekat..kompom larikkkkk..
kalu kami balik kampung mesti hati risau jee..ingat kan dia..
akak terpaksa kurung dia dalam umah bila outstation..
takut la makanan dia habis ke..kene hujan ke..air tumpah ke..
so kalo kurung dalam umah (bilik bawah)
senang nak tinggalkan dia..makanan letak byk2..air pulak letak la 1 gayung..
toilet lak letak pasir kristal byk2..nanti tak la berbauu..
so far si Edward kesayangan kami ni..tak pernah buat hal laa..
berak/kencing merata..kalu nak melepaskan hajat..mesti nk pegi kat toilet dia...
hehehe..apa la yang puteri's oven merepek ni...
nama pon selingan kan..kan..kan...

Biskut Raya

BISKUT SAMPAN
tadaaaaaaaa.......sample biskut raya ku yang pertamaaa
kelakarkan..biasa la amatur..
bentuk kureng sikit..janji rangup dan tak berapa manis dan SHEYYYDAPPPPP
esok akk akan upload lagik gambar biskut raya yang lain bersama resepi 
yang telah di modified sikit..
ternyata tak mengecewakan..
baru belajar baking dah memandai2 lak si puteri's oven nihh
hahaha
bila lagi nak buat eksperimen kann..
sok akk hapdet resepi biskut sampan yang dah di modified tu..
nak BF baby jap..biasa la..akk ni baru je dapat baby...umur baru masuk 6 bulan..
so memang kecoh sikit jadik nya..
selamat malam semuaaa..MUAHHH..
--xoxo--



seperti yang dah di janjikan..ini dia resepi biskut sampan ahkak...

RESEPI BISKUT SAMPAN RANGUP
bahan-bahan nya :
125 gram mentega
75 gram gula kastor
2 biji kuning telur
200 gram tepung gandum (akak pakai tepung rose)
1 sk esesn vanilla
1/2 cawan campuran buah kering
1/2 cawan nestum (diramas halus)
1/2 cawan conflakes (diramas halus)
1/2 cawan susu pekat (tak masul pon tak pe..)
sedikit tepung jagung (tak letak pon tak pe)
ceri merah dan hijau untuk hiasan

cara-cara membuatnya :
1. Pukul butter dan gula sampai kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu, susu dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang yee...
2. Bila da kembang..masukkan tepung rose,tepung jagung, cornflakes, nestum dan campuran buahan kering. Gaul rata. Adunan agak melekit sikit tapi tak pe.Tekan dalam acuan. Jangan penuh sangat..separuh je..sebb akk buat ari tu dia jadik gumuksss..buruk lak ghupe nyerr..
3. Dah letak dalam acuan hias dengan ceri merah dan hijau..tak letak pon tak de masalah pon..yang penting rasanya yang superb dan rangup...
4. Bakar hingga masak..Akk bakar pada suhu 180@10 minit..ikut oven memasing la ekk..Yang penting kalu buat biskut raya ni pasti jadik punyerr..

p/s : kalau ikut adunan ni dia rasa manis sikit..so pada yang tak suka manis sangat boleh kurangkan kuantiti gula dan susu..tak jadi masalah....so apalagi...CUBALAAAAA......

Kek Coklat Moist (kukus)


kek coklat kukus yang di tempah..
tersangat la moist nyerrr..
nak resepi???? bolehhh..apa salahnye kita berkongsi...


RESEPI COKLAT MOIST KUKUS
bahan-bahannya :
11/4 cawan tepung gandum (selalu pakai tepung kek)
1/2 cawan serbuk koko (tak kisah brand apa)
1 sudu kecil soda bikarbonat (ada setengah org pakai baking powder, tapi akk pakai ni lagi gebuss)
250ml atau 1 kotak susu coklat Dutch Lady
2 biji telur (M)
1 cawan gula kastor
1/2 cawan butter
1/4 minyak masak / minyak jagung
sedikit esen vanilla


cara-caranya :
1. Ayak tepung serbuk koko dan soda bikabonat. Ketepikan
2.Pukul butter dan gula sampai kembang. Pastu masukkan telur. Pukul lagi sampai putih.
3. Guna senduk kayu pulak/plastik sahaja. Masukkan minyak dan susu coklat selang seli. kaup balik adunan.
4. Buat sampai habis..
5. Pastu masukkan bahan ayak sikit demi sedikit. Guna teknik kaup balik jugak. Kacau perlahan-lahan supaya adunan tak berketul.
6. Masukkan dalam loyang yang dah dilengser dengan butter dan alas guna baking paper..
7. Hentak sikit je..Jangan kuat sangat. Pastu tutup ngan aluminium foil...
8. Kukus selama 50 minit / sehingga masak. Pastikan kukus dipanaskan dahulu..
9. Bila dah masak, bukak tudung periuk dan aluminium foil sedikit. Biarkan dia sejuk kejap sebelum letak atas  redai kek.
10. Bila dah siap, boleh la letak topping ikut kegemaran masing2....Rasanya kek ni tak berapa manis la...kalu sesapa nak manis leh letak gula lebih sikit..



Tiramisu

'TIRAMISUS TERBALIK'
 
 
kelakarkan tiramisus ku ini....
yang ni guna swiss roll pandan...beli ready made jekkk
beli 1 je..tu yang jadik compang camping sikit...(sikit ke hapee..byk tuu)
akk guna resepi yang biasa akk guna tu....cuma tukar sikit...
hehehe....ternyata mmg laaaaa sheyyyydappppppppppp....

sapa yang belum cuba kene cubaaaa.....tak rugi....pasti jadik punyeee...




Tiramisu Simply Puteri's Oven (poyo tul)

comot tul kek nihh
pemotongan tidak mengikut stendet!!!
tiramisu lagikkkkk
yang di order oleh anak bujang akak...
kalau buat ni..sekejap je habis..
tak sempat kek tu bernyawa 1 hari..
sekejap je habis..
akk buat yang paling simple je..
x de letak air nescafe/kopi..
sebab anak2 tak suka makan yang terlalu moist..
kalu yang macam ni..memang laju la...
nak resepi???ni yang paling senang akk buat la...





TIRAMISU SIMPLY PUTERI'S OVEN
 poyo je nama tu kann...

bahan-bahannya :
1 biji kek span / kek chiffon pon boleh
(selalu buat sendiri je..)
1 kotak whipping cream (any brand)
1 buku cream cheese 
1/2 cawan gula halus
1 cawan yougurt
sedikit serbuk koko untuk hiasan.

cara-caranya :
1. Pastikan cream cheese dalam suhu bilik. Pukul cheese sampai kembang.
2. Pastu masukkan gula. Pukul lagi.
3. Masukkan whipping cream berselang seli deangan yogurt..pukul lagi..
4. Potong kek span pada beberapa bahagian ataupon ikut kreativiti masing-masing yekk..
5. Lapisan pertama : Letak kek span pastu baru letak cream cheese tadi. Rata-ratakan.
6. Ulangi langkah ke-5 tadi sampai habis. Nak rata letak dalam springform pan. Sebab bila kita kuarkan nati nampak cantik.
7. Dah siap masuk dalam peti ais dalam setengah jam atau semalam pon.Pastu baru hias dengan serbuk koko...




Senangkan....apa lagi cuba le..nak letak air nescafe pon boleh..tapi anak-anak tak suka..so buat la  macam ni..memang sedapppp...


Jenis-jenis Whipping Cream

kredit to K1
Whipping Cream, Masih keliru dengan kedua cream ini??? Kedua-duanya adalah whipping cream (krim putar) yang mempunyai fungsi yang sama iaitu digunakan dalam penyediaan continental cake, dessert, ice-cream, topping.

secara ringkas perbezaan antaranya adalah dari segi kandungan bahan, cara kegunaan dan penyimpanan

1. Whipping Topping Cream atau di panggil Non-Diary Whip Cream
Kandungan : Minyak Kernel Sawit, Sirap Jagung (baca bahan pada kotak) tiada kandungan lemak dari susu
Tekstur : Mudah kental apabila di pukul mengembang 2 x ganda, rasa manis
Kegunaan : Sebagai Topping dan Filling untuk kek continental seperti Black Forest, Fruit Flan, Banana Choc dan lain-lain.
Kaedah Penyimpanan : Simpan di tempat beku (Freezer), tahan 1 bulan selepas dibuka
Jenama di Pasaran : Rich's, Shine Road, Value Pride, Golden Peak
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery, di Pasaraya jarang di dapati.


2. UHT Whipping Cream atau di panggil Dairy Whipping Cream @ Double Cream @ Thickened Cream
Kandungan : Pepejal susu
Tekstur : Lebih pekat dari susu segar (UHT full cream milk) tidak mengembang apabila dipukul, Rasa tawar
Kegunaan : Sebagai bahan campuran dalam membuat Cheese Cake, Tiramisu, Mousse, Dessert, Ice-cream dan Ganache (tidak sesuai untuk topping kek)
Kaedah Penyimpanan : Simpan dalam peti sejuk (Chiller) tidak perlu dibekukan, tahan 1 minggu selepas dibuka.
Jenama di Pasaran : Anchor, Emborg, Pauls,Shani, Greenfields, Bridel
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery dan Pasaraya juga boleh di dapati.
UHT - Ultra High Temperature

Jenis-jenis Tepung


kredit to K1

Ada pelbagai jenis tepung di pasaran dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza dalam penyediaan kuih muih, kek, pastri, biskut atau roti.  Oleh itu perlu bagi anda memahami jenis-jenis tepung yang hendak di gunakan bagi memastikan anda mengunakan jenis tepung yang betul dan mendapat hasil yang memuaskan.


Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi.  Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik)  pada roti apabila di uli.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut

Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.

Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan kek


Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies.  Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup.  Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut.  Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan biskut


Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh.  Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.  Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan :  Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.

Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan :  Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih

Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding.  Boleh di dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan :  Kuih-muih dan puding.


Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu.  Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.  

Baking Soda, Soda Bikabonat dan Cream of Tartar

Apakah itu BAKING SODA, SODA BIKARBONAT dan CREAM OF TARTAR
kredit to tuan punya blog : resepi noraini
Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat.
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners. Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.

Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder).Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.

Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.

Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid.
Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.

Ovalette, Krimwell dan Shortening

Kat sni akk nak berkongsi sikit info-info menarik untuk tatapan semua...kredit pada tuan punya blog

APA ITU OVALLETE?
Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.

Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Selain kek span saya pernah melihat ada juga resipi kek Sarawak dan apam yang mengunakan ovalette sebagai bahan penstabil. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat.

Ovalette menjadikan kek mudah mengental, stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak.

Kepada mereka yang tidak pernah menggunakan ovalette apa kata anda cuba resipi kek kukus ini yang menggunakan ovalette sebagai bahan penstabil kek.


APA ITU SHORTENING (LELEMAK SAYURAN)?
kredit to idahmann
Shortening atau lemak sayuran mengandungi 100% lemak sayuran '(ada juga dari sumber haiwan)' yang beku pada suhu bilik.

Bila kita membuat pastri dan menggunakan shortening ia akan menghasilkan pastry yang flaky (berlapis) hasil penggunakan lemak sayuran yang telah dilapis dengan tepung.

Bila membuat biskut shortening selalu dipukul bersama gula supaya ia dapat memerangkap udara dan dapat menghasilkan biskut yang ringan.

Shortening juga bertindak sebagai bahan yang dapat menyatukan bahan-bahan yang berminyak dan juga bahan-bahan cecair supaya ia dapat bersatu dan sebati dengan sempurna.

pics dari pakcik gugel..
 




APA ITU KRIMWELL?
 kredit to Ar Raiyan
Apakah 'krimwell'? Tekstur dan warnanya adalah seperti lemak sayuran (vegetable shortening). Sama seperti tekstur marjerin tetapi berwarna kuning pucat. Ia tidak perlu diletakkan di dalam peti sejuk dan selalu dijual di dalam bekas plastik lutsinar yang bertutup kemas. Krimwell juga dikenali sebagai creamwell dalam bahasa Inggeris. Salah satu jenama lain yang popular adalah marvello (sekitar awal 1990-an).
Krimwell yang agak keputih-putihan memudahkan aising diwarnakan. Anda boleh gunakan warna biasa atau esen di dalam botol. Hanya beberapa titik diperlukan. Bila membahagikan aising, pastikan secukupnya saja kerana anda boleh menambah lagi jika perlu. Sekiranya gemarkan aising yang manis, boleh tambahkan gula aising.
Saya telah men 'google'kan bahan ini dan tiada satu pun memberi jawapan yang tepat dari segi status halalnya. Akhirnya saya terjumpa berkenaan krimwell dari blog chef Norzailina (http://norzailina.blogspot.com) dimana
KRIMWELL keluaran Lam Soon Edible Oils (ISO 9001:2000) dengan Logo HALAL yg diiktiraf Kerajaan Malaysia mencatatkan bahan seperti berikut (pada kotak asal/packaging):
minyak kelapa sawit, minyak isirong kelapa sawit, pecahan minyak sawit, minyak bunga matahari, air dan garam, kondisioner makanan, bahan perisa, bahan pengawet dan antipengoksida yg dibenarkan.
pics dari norkhamsiah.blogspot